Om du någon gång haft på dig ett plagg tillverkat i bambu så vet du om den där obeskrivliga mjukheten och den lätta, svala känslan som smeker huden. Det känns som ett extra lager hud, och nu pratar vi hud len som en baby-stjärt 🥰

Vi skulle kunna skriva en hel artikel om hur mjuka och lena våra bambu-plagg är men du kanske är mer nyfiken på vad det är som är så bra med bambu att vi tagit in en hel familj.

När vi pratar om bambutextilier så är det egentligen ett bambufiber vi syftar på. Det är bambufibrerna som ger tyget sina fantastiska och unika egenskaper.

bamboo_long_tights_navy_1.jpg

Sex fördelar med Bambu

1. Bambu håller dig fräsch
Vi alla vet hur kläderna känns efter ett hårt träningspass! Väljer du bambu så kommer du känna dig fräsch och torr betydligt längre eftersom bambu-fibrerna ger tyget en fantastisk andningsförmåga och leder bort fukt.

 

2. Bambu är otroligt mjuk
Du kommer inte vilja ta av dig ett plagg som är gjort av bambu eftersom bambu-fibrerna gör tyget otroligt mjukt och bekvämt att bära. Du kommer inte märka att du har plagget på dig!

 

3. Bambu är temperatureglerande
Bambu har isolerande egenskaper. Under varma dagar kommer tyget kännas fräscht och svalt samtidigt som den ger ett ytterligare skydd under de kalla dagarna.

 

4. Bambu är hypoallergeniskt
Bambu kommer vara särskilt välkommen för dig som lider av känslig hud eller allergier. Bambun är nämligen hypoallergeniskt, vilket betyder att det inte leder till allergiska reaktioner.

 

5. Bambu ger dig skydd mot uv-strålning
Bambun ger dig ett naturligt skydd mot UV-strålning och kan filtrera bort 97.5% av de skadliga UV-strålarna. Detta gör tyget till det perfekta valet under varma dagar när man är ute i solen länge.

 

6. Bambu är skrynkelfritt
Tack vare de speciella bambu-fibrerna, är tyget nästan omöjligt att göra skrynkligt. Plagget kommer hålla formen oerhört bra trots många tvättar.

bamboo_long_short_pink_navy_1.jpg

Hållbar resurs

Bambu är en av världens mest hållbara resurser. Den är hållbar eftersom den är så snabbväxande och kräver en väldigt liten mängd vatten. Faktum är att den klarar sig på bara regnvatten. Bambu är inte heller beroende av kemikalier, gödningsmedel eller insektsmedel.

Vid skörd så är det endast skotten som behövs. Det gör att rötterna blir kvar och nya bambuskott får växa upp igen. Bambun kan skördas ca 4-6 gånger per år och växer i det vilda eller i plantage. Vår bambu är självklart odlad på plantager för att säkerställa att utrotningshotade arter inte påverkas.

bamboo_ss_tee_navy_orange_3.jpg

Det produceras ungefär 10 gånger mer bambu per kvadratmeter jämfört med bomull. På många sätt är bambu bättre för miljön än bomull, inte bara plantan i sig, utan även själva odlingen och produktionen säkerställer att bambu är ett mer hållbart alternativ. Bambun behöver inget annat än sol och regnvatten för att växa. Den behöver inte heller några bekämpningsmedel, insektsmedel eller gödsel för att växa vilket gör den väldigt bra får vår planet. Vi behöver endast bambuskotten till tyget vilket gör att rötterna blir kvar och fler skott kan växa ut från samma planta.

Visste du att…

1. De flesta bambusorterna växer mellan 5 till 20 cm varje dag? Världsrekordet är på 91 centimeter per dag. Det kallar vi en snabbväxande planta!

2. Det finns olika typer av Bambu. Vissa är mer än 30 meter höga och 20 cm i diameter.

3. Bambu kan växa både i skogen och på plantager, vår bambu skördas endast från plantager hos certifierade leverantörer.