Om du någon gång haft på dig ett plagg tillverkat i bambu så vet du om den där obeskrivliga mjukheten och den lätta, svala känslan som smeker huden. Det känns som ett extra lager hud, och nu pratar vi hud len som en baby-stjärt 🥰

Vi skulle kunna skriva en hel artikel om hur mjuka och lena våra bambu-plagg är men du kanske är mer nyfiken på vad det är som är så bra med bambu att vi tagit in en hel familj?

För det första vill vi förtydliga att när vi pratar om bambu och textilier så är det egentligen ett bambufiber vi syftar på. Det är bambufibrerna som ger tyget sina fantastiska och unika egenskaper.

bamboo_ls_tee_functionalpants_black_hund_janeglavaris_1.jpg

Tyget ger en fräsch känsla och ger en otrolig komfort genom bambufibrernas mjuka egenskaper. Du kommer känna dig fräsch och torr betydligt längre eftersom tyget leder bort fukt. Du får också ett naturligt UV skydd och tyget är hypoallergeniskt vilket gör detta material perfekt för dig som har känslig hud eller allergier.

Sex fördelar med Bambu

 

1. Bambu är supermjuk

Bambu är för bomull vad kashmir är för ull – en mjukare och lyxigare känsla. Bambun känns fantastisk även mot den känsligaste huden.

2. Bekväma

Förutom att vara mjuk är bambuviskos tre gånger mer absorberande än bomull. Eftersom den absorberar fukt bort från huden känner du dig torr och bekväm.

3. Håller sig fräsch längre

Det är bakterierna som får dina kläder att lukta. Eftersom fukten inte sätter sig i tyget – som det gör med syntetiska tyger – kan luften inte komma åt de luktframkallande bakterierna. Dina kläder håller sig fräschare längre och du kan använda dem många gånger innan du behöver tvätta dem.

4. Snäll mot hud

För hud som är allergikänslig är bambutyg perfekt. Den är antistatisk och mjuk mot huden så att den inte irriterar.

5. Temperaturkontroll

Med bambu kan vi skapa kläder som är tillräckligt täta för att vara varma och ändå andas så att du inte överhettas. Motion innebär ofta att vara kall, bli varm och sedan kall igen och genom att bära bambu hjälper dig att hålla en jämn temperatur.

 6. Bambu är skrynkelfritt

 Tack vare de speciella bambu-fibrerna, är tyget nästan omöjligt att göra skrynkligt. Plagget kommer hålla formen oerhört bra trots många tvättar.

bamboo_long_short_pink_navy_1.jpg

Hållbar resurs

Bambu är en av världens mest hållbara resurser, bland annat eftersom den är snabbväxande och kräver en väldigt liten mängd vatten. Faktum är att den klarar sig på bara regnvatten. Bambu är inte heller beroende av kemikalier, gödningsmedel eller insektsmedel.

Vid skörd är det endast skotten som behövs. Det gör att rötterna blir kvar och nya bambuskott får växa upp igen. Bambun kan skördas ca 4-6 gånger per år och växer i det vilda eller i plantage. Vår bambu är självklart odlad på plantager för att säkerställa att utrotningshotade arter inte påverkas.

bamboo_ss_tee_navy_orange_3.jpg

Det produceras ungefär 10 gånger mer bambu per kvadratmeter jämfört med bomull. På många sätt är bambu bättre för miljön än bomull, inte bara plantan i sig, utan även själva odlingen och produktionen säkerställer att bambu är ett mer hållbart alternativ. Bambun behöver inget annat än sol och regnvatten för att växa. Den behöver inte heller några bekämpningsmedel, insektsmedel eller gödsel för att växa vilket gör den väldigt bra får vår planet. Vi behöver endast bambuskotten till tyget vilket gör att rötterna blir kvar och fler skott kan växa ut från samma planta.

Visste du att…

1. De flesta bambusorterna växer mellan 5 till 20 cm varje dag? Världsrekordet är på 91 centimeter per dag. Det kallar vi en snabbväxande planta!

2. Det finns olika typer av Bambu. Vissa är mer än 30 meter höga och 20 cm i diameter.

3. Bambu kan växa både i skogen och på plantager, vår bambu skördas endast från plantager hos certifierade leverantörer.