Smarta funktioner är vår livsnerv

Alla våra ytterplagg designas med smarta och praktiska detaljer som gör din ridtur ännu mer behaglig. Utvalda material och grundligt testade funktioner håller dig varm och snygg i sadeln, hela dagen.

Materialval

Vi har valt ut material som lever upp till våra kunders förväntningar på värme, komfort och ventilation under aktiviteten. Isoleringen i våra plagg består av syntetdun som har god andningsförmåga, värmer trots fukt och väta och dessutom torkar på nolltid. Mer om våra material. 

Uhip's Trench
Noggrant utvalt material för rätt ändamål

Rörlighet

Din aktivitet ska inte behöva begränsas av kläderna du bär. Våra kappor, jackor och kjolar är konstruerade för att ge dig god rörlighet i alla situationer. Samtidigt är snitt och form figurnära och feminint – vi kompromissar inte med designen eller stilen.

Uhips jackor ger full rörlighet
Uhips jackor ger full rörlighet

Uhip's jackor och kappor

Uhip functionality
Smarta ärmslut värmer händerna under ridturen

Smarta ärmslut

De flesta av våra överdelar har nedfällbara ärmslut som smidigt kan fungera som handvärmare. Det finns hål för tumme och lillfinger så att du får fria händer när du behöver. Modellen är specialsydd för aktiviteter och sporter där man föredrar tunna handskar, t ex ridning, cykling och golf. Med de här plaggen kan du prestera utan stelfrusna fingrar!

Avtagbar huva

Alla våra jackor har huvor som är stora nog för att kunna dra över hjälmen i busväder. Föredrar du en enkel krage så går det lätt att ta bort huvan eftersom den sitter med tryckknappar.

Tvåvägsdragkedja

Alla våra jackor och kappor har en tvåvägsdragkedja fram. På så vis kan du reglera din rörelsefrihet efter behov, t ex öppna dragkedjan en bit nedifrån när du sitter till häst eller cyklar.

Kappa med högt sprund
Kappa med högt sprund

Kappor med högt sprund och elastiska bensnören

På baksidan har Uhip-kapporna ett högt sprund med tryckknappar. Det gör att du enkelt kan anpassa kappan efter hur mycket rörelsefrihet du behöver i varje situation. I nederkant på kappans insida finns dessutom elastiska band som håller kappsidorna på plats längs benen. När du sitter i sadeln kan du öppna sprundet helt så att kappan hänger längs hästens ländrygg, samtidigt som benbanden håller kappsidorna på plats så att du slipper frysa om låren.

Se våra kappor och parkas

Se våra jackor

Uhip's ridkjolar

Häst och tjej med Arctic Sport ridjacka och ridkjol
Ridkjol med dragkedja fram
Uhip skirt functionality
Elastiska benband håller kjolen på plats

Det första Uhip-plagget som såg dagens ljus var den numera klassiska ridkjolen. Ur erfarenheten av knöliga täckkjolar som inte höll värmen föddes idén om en smartare modell, specialdesignad för ridning. Än idag är ridkjolen starkt förknippad med Uhips varumärke.

Reglerbar midja och säkra fickor

Våra kjolar har en reglerbar midja, som justeras med hjälp av kardborredetaljer. På framsidan finns två fickor med dragkedja.

Dragkedjor fram & bak

När du fryser eller bli våt blir det svårare att prestera som du tänkt dig. Med kläder som kan anpassas efter väderlek kan du fokusera på ridningen. Uhips täckkjol har dragkedjor både fram- och baktill. Dragkedjan på baksidan kan dras upp hela vägen till midjan, så att kjolsidorna kan hänga ner och skydda rumpa och lår från köld, regn, smuts och vind. Du håller dig varm och torr, utan att din rörlighet begränsas.

Elastiska bensnören

På täckkjolens insida finns elastiska band som du kan fästa runt låren. De håller kjolsidorna på plats så att de inte fladdrar i vinden under aktiviteten.

Kjolsidorna bildar ett skönt skydd

När du sitter till häst ger kjolsidorna ett skönt skydd för låren, så att du slipper blir blöt eller kall under ridturen.

Se våra kjolar

Uhip's material

Om materialen och varför vi använder dem.

Isolering

 

Garanterat varma och snabbtorkande
Vi har valt isolering som har en så hög värmande förmåga som möjligt. I vissa plagg ull som är det i särklass bästa valet om man vill hålla sig varm. Förutom de goda värmande egenskaperna i både syntetdun och ull andas fibrerna mycket bra samt plagg de är lätta att tvätta samt torkar snabbt. Du hänger det bara för torkning eller tumlar på skonsamt syntetprogram.

Vivo Clo

Isolering med andasfunktion

När vi reglerar hur mycket ett tyg ska släppa igenom väta från utsidan gör vi detsamma för ångan som vill komma ut från insidan. Ångan som uppstår av kroppsvärmen då du blir varm.

På samma sätt som vid mätning av vattenpelare som tyget skall ha för att tåla väta från utsidan mäter men vattenångan som vill ut från insidan. Det normala är att det skall släppa ut samma mängd som det begränsar från utsidan. Är vattenpelaren tex 5.000 mm så släpper det ut motsvarande mängd ånga från insidan. Detta brukar beskrivas som 5.000 wp/ 5.000 mp.

Läs om den unika isoleringen från Vivo

lavalan the wool insulation

Underbara ull

Till våra underställ och vissa mellanlager har vi valt ull. Ull värmer men även svalkar när det behövs. Blir du våt eller svettig håller det fortfarande värmen. Ull har dessutom en väldigt god andasfunktion. I våra mellanlager med ull har vi valt ett ullmaterial som är likt dun i konsistensen  – ett ulldun. Det ger en lika smidig jacka som den med syntetdun men den värmer mer. Ullen i våra mellanlager kommer från den Tyska  tillverkaren Lavalan. Den är mulesingfri och spårbar vilket innebär att du kan spåra den till en specifik fårfarm.

Merinoull
Till vårt underställ har vi valt en tunn merinoulljersey, ett material som känns som bomull men har ullens alla goda egenskaper. Merinoullsplaggen tillverkas i Lettland och de är också mulesingfria.

Läs mer om ull

Dupont Sorona LOGO

Syntetdun

Vi har inget dun från djur i våra plagg utan har valt ett dunliknande material i syntet/microfiber sk syntetdun som till skillnad från dun klarar av att hålla värmen både i fuktiga och blöta miljöer. Syntetdun har samma värmande egenskaper som dun och det torkar dessutom på nolltid. Dun är till för torr och kall väderlek och klumpar ihop sig när det blir blött, då mister det sin värmande funktion.  Syntetdun är tillverkat i tunna skikt som ger luftfickor som både värms upp av kroppsvärmen men även kapslar in värmen i fickorna. Det är detta som leder till den goda värmande förmågan.

Förnyelsebart material
Vi använder bla syntetdunet Sorona som kommer från Dupont, den världsledande tillverkaren och uppfinnaren av material som nylon, teflon etc. Dupont’s Sorona är ett förnyelsebart material som till 37% är utvunnet ur växtriket istället för av vara helt petroleum-baserad som annat nylon och polyester. Tillverkningen använder dessutom 30% mindre energi än vanlig nylon och släpper ut 63% mindre växthusgaser. Dupont är 2015 års Bio Business award vinnare för sin banbrytande bioteknologi. Där vi inte använder Sorona använder vi ett återvunnet syntetdun.

iontex_round-badge-logo

Iontex® by Back on Track®

Iontex By Back on Track is It is well established and documented that long wave infrared heat radiation increases the blood circulation. The increased blood circulation in the tissues helps to relieve muscles tension and improves performance. One important property is the injury prevention effect, which you get when the protections are used for training and competition.

Läs mer om Iontex by Back on Track

Yttermaterial

Uhip's Trench

Tålighet

Membran
Vissa av kollektionerna har en invävd "coating" eller ett membran på insidan av tyget som gör tyget ytterligare tåligt mot regn och rusk. Denna coatings eller membrans tålighet mot regn brukar  mätas i ett index för hur mycket vatten det tål, så kallad vattenpelare som anger antal millimeter (mm) regn. Ett regnplagg bör ha minst ca 3000 mm vattenpelare. Uhip’s plagg med coating eller membran tål 3-10.000 mm vattenpelare, vilket innebär en vattenmängd motsvarande regnväder i 1 -2 timmar.

Rip-stop
Rip-stop är ett sätt att väva ett tyg så att inte revor som eventuellt uppstår rivs upp ytterligare. Det ser ut som ett litet nät av stärkande trådar.

CIRE
Vissa av våra tyger är CIRE-behandlade. CIRE är en typ av vaxbehandling som gör tyget både mjukt och tåligt, men även så att det tål väta bättre.

Fluorocarbon free DWR

Vattenavvisande med DWR-behandling

Utöver att bygga in en funktion i tyget (coating eller membran ) för att göra ett tyg motståndskraftigt mot väta kan man göra det vattenavvisande genom att använda en så kallad DWR-behandling utanpå tyget (Durable Water Repellant finish) vilket är en impregnering. Det finns olika typer av DWR-behandlingar men vi använder en utan den giftiga kemikalien fluorkarbon.

Det är DWR-handlingen/impregneringen som gör att vattnet bildar små droppar utanpå tyget som "rullar" av. En DWR-behandling tvättas bort efter 10-20 tvättar men kan bättras på vid tvätt eller sprayas (se våra miljövänliga impregneringar från Organotex). Alla våra tyger med coating/membran har även DWR behandling.

Det finns olika typer av DWR-behandlingar på marknaden men vi använder endast den ledande på marknaden, Bionic, utan den giftiga kemikalien fluorkarbon.

LogoOrganoTex

OrganoTex
Fyll på med impregnering från Organotex! Organotex är ett svenskt företag som tillverkar miljövänlig återimpregnering och tvättmedel för ytterplagg samt ullprodukter. De har i många år samarbetat med landets namnkunniga varumärken i oudoorbranschen.

Läs mer om DWR och impregnering

METALUXE_m

Dragkedjor från YKK

Eftersom våra plagg har dragkedjor som en central funktionalitet väljer vi dragkedjor från den ledande tillverkaren på marknaden, YKK.  YKK har lång erfarenhet av att tillverka dragkedjor och genomför noggranna tester innan en dragkedja sätts i produktion. YKK används av del flesta ledande och namnkunniga outdoortillverkarna.

YKK erbjuder vissa dragkedjor med tygdelen tillverkad av återvunnen polyester. I de fall det är möjligt använder vi den tygdelen - tejpen- i våra plagg.

Två-vägsdragkedjor är viktiga för bla våra kappor och täckkjolars funktion. De kräver dock sitt handlag för en lång hållbarhet. Du kanske har hört talas om "klickljudet" som skall hörs när du satt ihop dragkedjan rätt? Detta klickljud uppstår när du fört ihop dragkedjan rätt innan du drar upp den. Hörs inte klickljudet och du börjar dra upp dragkedjan finns risk för att den utsätts för slitage och därmed minskad livslängd.

Hållbarhet i fokus

Överdriven konsumtion inte bra för vår miljö

Många menar idag att en överdriven konsumtion har en negativ effekt på vår miljö. Trender med låga priser kan driva konsumenter till överdriven konsumtion och producenter till en pressad tillverkningsprocess vilket inte är bra för en hållbar framtid.

Uhip’s passion är att tillverka funktionsplagg till dig som ryttare och för dig som tillbringar din tid mycket utomhus. Vi prioriterar och investerar i material av hög kvalitet som håller länge så att du kan bära plagget alla dagar i veckan under flera år. Detta är en del av vår hållbarhetssyn där vår målsättning helt enkelt är ett långsiktigt tänk vad gäller ditt val av ytterplagg.

När din trotjänare efter många år gjort sitt tar vi emot plagget i inbyte för att materialen ska kunna återvinnas. Vinst för dig, vinst för oss och framför allt vinst för miljön.

Återvunnen fiber
Där vi inte använder det förnyelsebara Sorona som isolering använder vi en återvunnen polyesterfiber. Vi strävar även efter att använda material till våra yttertyger som är tillverkade av återvunnen fiber.

Även dragkedjans tygdel - tejp- kan tillverkas av återvunnen polyester. Där det är möjligt försöker vi invända det.

OEKO-TEX® Standard 100 är ett världsomfattande enhetligt test- och certifieringssystem för textila råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktiotionssteg. Målet är att försäkra att produkterna inte innehåller några hälsofarliga ämnen. Majoriteten av våra tyger är OEKO-TEX certifierade.

Tankar om våra smarta funktioner

Sol, vind och vatten

30 apr 2020

Våren är här och lockar med inbjudande väder samtidigt som sommaren fortfarande är inne i sin törnrosasömn. Soliga vårdagar bjuder vädergudarna ofta på både gott och blandat – en mix […]

Läs mer

365 dagar om året

24 apr 2020

Får vi lov att presentera 365-familjen. Döpt efter årets antal dagar som syftar till användbarheten av plaggen. Lättviktsjackor och västar med perfekt mängd isolering för året-runt-användning. Familjen 365 består av […]

Läs mer

Den smarta Uhipkjolen

13 feb 2020

Hästar och ridning – en svår konst som kräver både kunskap, tålamod och massor av tid. För att ridturen ska bli så angenäm och givande som möjligt är det extra […]

Läs mer

Ta det säkra före det osäkra med rätt utrustning

14 nov 2019

Säsongens mörka kvällar är här och vi vill påminna om din säkerhet när du är ute och rider! Det är viktigt att du och din häst bär rätt utrustning för […]

Läs mer

Love your Uhip

24 okt 2019

Med rätt vård kan du och din Uhip vara oskiljaktiga i flera år. Här är några enkla tips för att den ska behålla sin funktion. Först och främst – Om […]

Läs mer

Strumporna som ger dig både stöd och närhet till hästen i sadeln

12 maj 2019

Stöd för vaden samt närhet till hästen i sadeln Vi har nog alla upplevt skavande strumpor, svettiga fötter, av med stövlarna eller short chaps efter ett pass med svullna vader […]

Läs mer

Lager på lager principen med Uhip

12 apr 2019

Ett bra tips på klädval vid ridning och i stallet vid alla typer av väder är lager på lager principen. Här kommer några beskrivningar för varje lager som är en […]

Läs mer

Exlusivt samarbete med Back on Track

04 apr 2019

I ett exklusivt samarbete tillsammans med Back On Track lanserar Uhip en Iontex Jacket Limited Edition. Jackan är designad för att passa ryttarens behov av funktionella och sköna ridkläder. Uhip […]

Läs mer

Håll dig uppdaterad

Uhipwear AB, Täby. E-post support@uhip.se