Uhip's lilla materialskola

Om materialen och varför vi använder dem.

Yttertyg

Vädertåliga med membran

Vissa av kollektionerna har en invävd "coating" eller ett membran på insidan av tyget som gör tyget ytterligare tåligt mot regn och rusk. Denna coatings eller membrans tålighet mot regn brukar  mätas i ett index för hur mycket vatten det tål, så kallad vattenpelare som anger antal millimeter (mm) regn. Ett regnplagg bör ha minst ca 3000 mm vattenpelare. Uhip’s plagg med coating eller membran tål 3-10.000 mm vattenpelare, vilket innebär en vattenmängd motsvarande regnväder i 1 -2 timmar.

Andasfunktion

DWR- behandlingen är gjord så att den inte släpper igenom stora vattendroppar från utsidan men däremot vattenånga vilket innebär att tyget släpper ut fukt från insidan som uppstår när du blir svettig. Vår DWR-behandling är giftfri, dvs den är tillverkad utan kemikalien flourocarbon.

 

Rip-stop

Rip-stop är ett sätt att väva ett tyg så att inte revor som eventuellt uppstår rivs upp ytterligare. Det ser ut som ett litet nät av stärkande trådar.

Lätta, mjuka & följsamma

Vissa av våra tyger är CIRE-behandlade. CIRE är en typ av vaxbehandling som gör tyget både mjukt och tåligt, men även så att det tål väta bättre.

Inget dun från dunriket

Vi har inget dun från djur i våra plagg utan har valt ett dunliknande material i syntet/microfiber eftersom de till skillnad från dun klarar av att hålla värmen både i fuktiga och blöta miljöer. Syntetdun har samma värmande egenskaper som dun men det torkar dessutom på nolltid. Dun är till för torr och kall väderlek och klumpar ihop sig när det blir blött, då mister det sin värmande funktion.  Syntetdun är tillverkat i tunna skikt som ger luftfickor vilket i sin tur skapar en extremt värmande isolering där kroppsvärmen lagras i de små fickorna. Vårt dunliknande materialet kommer från Dupont och heter Sorona.

Motstånd mot regn med DWR-behandling

För att göra ett tyg vattenavvisande kan man använda en så kallad DWR-behandling utanpå tyget (Durable Water Repellant finish). Det finns olika typer av DWR-behandlingar men vi använder en utan den giftiga kemikalien fluorkarbon. Det är DWR-handlingen som gör att vattendropparna bildar små droppar utanpå tyget som "rullar" av. DWR-behandling tvättas bort efter 10-20 tvättar och kan bättras på med hjälp av en impregnering. Alla våra tyger med coating/membran har även DWR behandling.

Innerfoder

Syntetdun

Vi har inget dun från djur i våra plagg utan har valt ett dunliknande material i syntet/microfiber eftersom de till skillnad från dun klarar av att hålla värmen både i fuktiga och blöta miljöer.  Vårt dunliknande materialet kommer från Dupont och heter Sorona. Syntetdun har samma värmande egenskaper som dun men det torkar dessutom på nolltid. Dun är till för torr och kall väderlek och klumpar ihop sig när det blir blött, då mister det sin värmande funktion.  Syntetdun är tillverkat i tunna skikt som ger luftfickor vilket i sin tur skapar en extremt värmande isolering där kroppsvärmen lagras i de små fickorna.

Förnyelsebart material

Dupont Sorona är den världsledande tillverkaren och uppfinnaren av material som nylon, teflon etc. Dupont’s Sorona är ett förnyelsebart material som till 37% är utvunnet ur växtriket istället för av vara helt petroleum-baserad som annat nylon och polyester. Tillverkningen använder dessutom 30% mindre energi än vanlig nylon och släpper ut 63% mindre västhusgaser. Dupont är 2015 års Bio Busines award vinnare för sin banbrytande bioteknologi!

Snabbtorkande

Förutom de goda värmande egenskaperna andas fibrerna samt torkar extremt snabbt. Fibrer som Sorona See gör att du håller värmen även om plagget skulle bli vått.

Garanterat varma

Av Sorona görs bl a tyger av olika slag samt en dunliknande isolering till ytterkläder och sovsäckar. Isoleringen som bygger på en avancerad technologi kallar de Sorona See och den vi använder heter Pro och Micro. Sorna Pro och Micro är tillverkade av de finaste fibrerna vilket även innebär att den är varmast och mjukast. De fina fibrerna bildar små luftfickor som stänger inne värmen och på såsätt gör plagget varmt.

Oeko tex

OEKO-TEX® Standard 100 är ett världsomfattande enhetligt test- och certifieringssystem för textila råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktiotionssteg. Målet är att försäkra att produkterna inte innehåller några hälsofarliga ämnen. Majoriteten av våra tyger är OEKO-TEX certifierade.

ULL

Till våra underställ och mellanlager har vi valt ull. Ull värmer men även svalkar när det behövs. Blir du våt eller svettig håller det fortfarande värmen. I vår nya mellanlagerjacka har vi valt ett ullmaterial som är likt dun i konsistensen  – ett ulldun!. Det ger en tunn och smidig jacka som värmer, andas men tar ingen plats. Till understället har vi merinoulljersey, det känns som bomull men har ullens egenskaper.

Hjälpte inte informationen?

Kontakt

Uhipwear AB
Centralvägen 35 D
SE 183 57 Täby

support@uhip.se
Tel. 08- 300 004

VAT SE556839468701