Uhip's material

Om materialen och varför vi använder dem.

Isolering

 

Garanterat varma och snabbtorkande
Vi har valt isolering som har en så hög värmande förmåga som möjligt. I vissa plagg ull som är det i särklass bästa valet om man vill hålla sig varm. Förutom de goda värmande egenskaperna i både syntetdun och ull andas fibrerna mycket bra samt plagg de är lätta att tvätta samt torkar snabbt. Du hänger det bara för torkning eller tumlar på skonsamt syntetprogram.

Vivo Clo

Isolering med andasfunktion

När vi reglerar hur mycket ett tyg ska släppa igenom väta från utsidan gör vi detsamma för ångan som vill komma ut från insidan. Ångan som uppstår av kroppsvärmen då du blir varm.

På samma sätt som vid mätning av vattenpelare som tyget skall ha för att tåla väta från utsidan mäter men vattenångan som vill ut från insidan. Det normala är att det skall släppa ut samma mängd som det begränsar från utsidan. Är vattenpelaren tex 5.000 mm så släpper det ut motsvarande mängd ånga från insidan. Detta brukar beskrivas som 5.000 wp/ 5.000 mp.

Läs om den unika isoleringen från Vivo

lavalan the wool insulation

Underbara ull

Till våra underställ och vissa mellanlager har vi valt ull. Ull värmer men även svalkar när det behövs. Blir du våt eller svettig håller det fortfarande värmen. Ull har dessutom en väldigt god andasfunktion. I våra mellanlager med ull har vi valt ett ullmaterial som är likt dun i konsistensen  – ett ulldun. Det ger en lika smidig jacka som den med syntetdun men den värmer mer. Ullen i våra mellanlager kommer från den Tyska  tillverkaren Lavalan. Den är mulesingfri och spårbar vilket innebär att du kan spåra den till en specifik fårfarm.

Merinoull
Till vårt underställ har vi valt en tunn merinoulljersey, ett material som känns som bomull men har ullens alla goda egenskaper. Merinoullsplaggen tillverkas i Lettland och de är också mulesingfria.

Läs mer om ull

Dupont Sorona LOGO

Syntetdun

Vi har inget dun från djur i våra plagg utan har valt ett dunliknande material i syntet/microfiber sk syntetdun som till skillnad från dun klarar av att hålla värmen både i fuktiga och blöta miljöer. Syntetdun har samma värmande egenskaper som dun och det torkar dessutom på nolltid. Dun är till för torr och kall väderlek och klumpar ihop sig när det blir blött, då mister det sin värmande funktion.  Syntetdun är tillverkat i tunna skikt som ger luftfickor som både värms upp av kroppsvärmen men även kapslar in värmen i fickorna. Det är detta som leder till den goda värmande förmågan.

Förnyelsebart material
Vi använder bla syntetdunet Sorona som kommer från Dupont, den världsledande tillverkaren och uppfinnaren av material som nylon, teflon etc. Dupont’s Sorona är ett förnyelsebart material som till 37% är utvunnet ur växtriket istället för av vara helt petroleum-baserad som annat nylon och polyester. Tillverkningen använder dessutom 30% mindre energi än vanlig nylon och släpper ut 63% mindre växthusgaser. Dupont är 2015 års Bio Business award vinnare för sin banbrytande bioteknologi. Där vi inte använder Sorona använder vi ett återvunnet syntetdun.

iontex_round-badge-logo

Iontex® by Back on Track®

Iontex By Back on Track is It is well established and documented that long wave infrared heat radiation increases the blood circulation. The increased blood circulation in the tissues helps to relieve muscles tension and improves performance. One important property is the injury prevention effect, which you get when the protections are used for training and competition.

Läs mer om Iontex by Back on Track

Yttermaterial

Uhip's Trench

Tålighet

Membran
Vissa av kollektionerna har en invävd "coating" eller ett membran på insidan av tyget som gör tyget ytterligare tåligt mot regn och rusk. Denna coatings eller membrans tålighet mot regn brukar  mätas i ett index för hur mycket vatten det tål, så kallad vattenpelare som anger antal millimeter (mm) regn. Ett regnplagg bör ha minst ca 3000 mm vattenpelare. Uhip’s plagg med coating eller membran tål 3-10.000 mm vattenpelare, vilket innebär en vattenmängd motsvarande regnväder i 1 -2 timmar.

Rip-stop
Rip-stop är ett sätt att väva ett tyg så att inte revor som eventuellt uppstår rivs upp ytterligare. Det ser ut som ett litet nät av stärkande trådar.

CIRE
Vissa av våra tyger är CIRE-behandlade. CIRE är en typ av vaxbehandling som gör tyget både mjukt och tåligt, men även så att det tål väta bättre.

Fluorocarbon free DWR

Vattenavvisande med DWR-behandling

Utöver att bygga in en funktion i tyget (coating eller membran ) för att göra ett tyg motståndskraftigt mot väta kan man göra det vattenavvisande genom att använda en så kallad DWR-behandling utanpå tyget (Durable Water Repellant finish) vilket är en impregnering. Det finns olika typer av DWR-behandlingar men vi använder en utan den giftiga kemikalien fluorkarbon.

Det är DWR-handlingen/impregneringen som gör att vattnet bildar små droppar utanpå tyget som "rullar" av. En DWR-behandling tvättas bort efter 10-20 tvättar men kan bättras på vid tvätt eller sprayas (se våra miljövänliga impregneringar från Organotex). Alla våra tyger med coating/membran har även DWR behandling.

Det finns olika typer av DWR-behandlingar på marknaden men vi använder endast den ledande på marknaden, Bionic, utan den giftiga kemikalien fluorkarbon.

LogoOrganoTex

OrganoTex
Fyll på med impregnering från Organotex! Organotex är ett svenskt företag som tillverkar miljövänlig återimpregnering och tvättmedel för ytterplagg samt ullprodukter. De har i många år samarbetat med landets namnkunniga varumärken i oudoorbranschen.

Läs mer om DWR och impregnering

METALUXE_m

Dragkedjor från YKK

Eftersom våra plagg har dragkedjor som en central funktionalitet väljer vi dragkedjor från den ledande tillverkaren på marknaden, YKK.  YKK har lång erfarenhet av att tillverka dragkedjor och genomför noggranna tester innan en dragkedja sätts i produktion. YKK används av del flesta ledande och namnkunniga outdoortillverkarna.

YKK erbjuder vissa dragkedjor med tygdelen tillverkad av återvunnen polyester. I de fall det är möjligt använder vi den tygdelen - tejpen- i våra plagg.

Två-vägsdragkedjor är viktiga för bla våra kappor och täckkjolars funktion. De kräver dock sitt handlag för en lång hållbarhet. Du kanske har hört talas om "klickljudet" som skall hörs när du satt ihop dragkedjan rätt? Detta klickljud uppstår när du fört ihop dragkedjan rätt innan du drar upp den. Hörs inte klickljudet och du börjar dra upp dragkedjan finns risk för att den utsätts för slitage och därmed minskad livslängd.

Hållbarhet i fokus

Överdriven konsumtion inte bra för vår miljö

Många menar idag att en överdriven konsumtion har en negativ effekt på vår miljö. Trender med låga priser kan driva konsumenter till överdriven konsumtion och producenter till en pressad tillverkningsprocess vilket inte är bra för en hållbar framtid.

Uhip’s passion är att tillverka funktionsplagg till dig som ryttare och för dig som tillbringar din tid mycket utomhus. Vi prioriterar och investerar i material av hög kvalitet som håller länge så att du kan bära plagget alla dagar i veckan under flera år. Detta är en del av vår hållbarhetssyn där vår målsättning helt enkelt är ett långsiktigt tänk vad gäller ditt val av ytterplagg.

När din trotjänare efter många år gjort sitt tar vi emot plagget i inbyte för att materialen ska kunna återvinnas. Vinst för dig, vinst för oss och framför allt vinst för miljön.

Återvunnen fiber
Där vi inte använder det förnyelsebara Sorona som isolering använder vi en återvunnen polyesterfiber. Vi strävar även efter att använda material till våra yttertyger som är tillverkade av återvunnen fiber.

Även dragkedjans tygdel - tejp- kan tillverkas av återvunnen polyester. Där det är möjligt försöker vi invända det.

OEKO-TEX® Standard 100 är ett världsomfattande enhetligt test- och certifieringssystem för textila råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktiotionssteg. Målet är att försäkra att produkterna inte innehåller några hälsofarliga ämnen. Majoriteten av våra tyger är OEKO-TEX certifierade.

Tankar om material

Ursäkta, vi kunde inte hitta några inlägg. Försök med en annan sökning.

Håll dig uppdaterad

Uhipwear AB, Täby. E-post support@uhip.se