Ta hand om dina Uhip-kläder

Vi vill såklart att dina Uhipkläder ska hålla i många år. Här delar vi med oss av de viktigaste skötselråden för att du ska kunna använda dina plagg år efter år efter år...

Med rätt vård kan du och din Uhip vara oskiljaktiga i flera år. Här är några enkla tips för att den ska behålla sin funktion.

Impregnera mera

Impregnering innebär att outdoorplagg, framför allt regnplagg, har vattentäta membran som stöter bort vatten och gör att dropparna rullar av tyget. För att få ut mesta möjliga komfort och funktion av dina ytterplagg bör du återimpregnera dem då och då.

När ditt plagg har några år på nacken kan du återimpregnera det själv. Impregneringen gör att yttertygets vatten- och smutsavvisande förmåga samt den viktiga funktionen att släppa ut kroppsångan återskapas. Textilen blir fräschare och livslängden på ditt plagg ökar. Använd alltid miljövänlig impregnering.

Läs mer om impregnering

Kom ihåg

 • Funktionsmaterial håller längre med rätt vård. Rätt tvätt och impregnering skyddar textilen och kan även förbättra rivstyrkan.
 • Kläder som är dåligt impregnerade blir blöta på utsidan och upplevs tyngre och ofta kallare
 • Ånggenomsläppet försämras om yttertyget är blött och även med ett bra membran kommer du känna dig våt inifrån
 • DWR kan re-aktiveras genom att värma plagget på låg värme med tex. ett strykjärn.

Vi rekommenderar att du alltid läser våra skötselråd och tvättinstruktioner för att din Uhip ska leva länge!

Tvätta rätt

Först och främst - Om du får smuts på ditt plagg (låter leriga hundtassar eller hästdregel bekant?) TORKA av det. Skalplagg kan man oftast torka av för att undvika onödigt tvättande, men de mår bra av att tvättas regelbundet för att inte svett och smuts ska påverka materialets andnings- och vattenavvisande funktioner eller lösa upp limmet i tejpade sömmar.

Tvätta din Uhip ut och in så att tvättmedel och smutsvatten kan centrifugeras ut från membranet och vadden. Se till att dra upp alla dragkedjor och knäppa alla knappar, det minskar risken att de fastnar och river upp materialet.

Undvik sköljmedel, det har en dålig påverkan på materialets funktion och även på miljön. Sköljmedlet lägger sig som ett lager på plaggets fibrer som påverkar materialets andningsfunktion och förmåga att transportera bort fukt.

Generella tvättråd

 • Stäng alla dragkedjor, borsta bort lös smuts och släpp ut eventuella snoddar.
 • Vänd plagget ut och in så att tvättmedel och smutsvatten kan centrifugeras ut
  från membranet och vadden.
 • Skalplagg med tejpade sömmar kan man oftast torka av för att undvika onödigt tvättande men tejpade sömmar behöver tvättas regelbundet för att inte svett och smuts ska lösa upp limningen
 • Tänk på att smuts och svett täpper till porerna på skalplagg och minskar vatten- och vindtäthet samt andningsförmågan.
 • Använd tvättmedel utan mjukmedel.
 • Använd aldrig sköljmedel då det innehåller kemikalier som försämrar plaggets funktion och möjligheter till återimpregnering.
 • Tvätta plaggen enligt tvättråd

Tips för plagg som har impregnering i tyget
Tvätta plagget med OrganoTex® Wash-in Textile Waterproofing och låt plagget hängtorka direkt efter tvätt. Att värma din Uhip efter tvättning ökar effekten av återimpregneringen. Det gör du lätt genom att hänga upp det i ett värmeskåp eller styrka det med ett strykjärn, men kom ihåg att använda låg värme så att plagget inte smälter.

Håll dig uppdaterad

Uhipwear AB, Täby. E-post support@uhip.se