Impregnering

Vi på Uhip hoppas att du gillar våra smarta funktionskläder. För att få ut mesta möjliga komfort och funktion av dina ytterplagg bör du återimpregnera dem då och då. Smarta och miljövänliga produkter från OrganoTex hjälper dina plagg att fortsätta att andas och vara vattenavvisande år efter år.

 

Varför ska jag återimpregnera mina kläder?
Uhip's produkter levereras med en grundimpregnering, en DWR (durable water repellent) som gör att vattendroppar pärlar på tygets yta istället för att tränga in. Men oavsett hur bra skydd du har i dina kläder kommer du, efter ett antal omgångar i maskinen, ha tvättat ur grundimpregneringen. För att ytterklädernas ursprungliga funktioner ska bibehållas behöver de återimpregneras. Det går utmärkt att impregnera olika typer av kläder, som exempelvis Uhips Stable Pants eller vårt sortiment av mellanlager.

 

Hur ofta ska jag återimpregnera?
Impregneringen i ett funktionsplagg håller normalt cirka tio tvättar. Därefter bör den första återimpregneringen ske. Sedan håller återimpregneringen 2-4 tvättar beroende på kvalitet.

 

Hur återimpregnerar jag?
Uhip erbjuder fyra produkter från OrganoTex som alla återskapar klädernas ursprungliga andnings- och vattenavvisande funktioner. Samtliga produkter är tillverkade enligt ISO14001 och ISO9001 av svenska miljöteknikföretaget OrganoClick AB. Här nedan hittar du en kort introduktion om de olika artiklarna.

Spray-on Textile Waterproofing

• Lämpar sig för både naturfiber som bomull, ull och olika syntetfibrer (polyester/polyamid) och blandningar.

• Kan användas på samtliga av Uhips vattenavvisande produkter.

• Sprejas direkt på rent torrt tyg eller direkt på torrt plagg efter tvätt.

• Kan självtorka.

Wool And Down Wash

• Biobaserat tvättmedel för ull, silke, kashmir och dun.

• Innehåller lanolin, ullens eget fett, som återfettar ullen och eukalyptusolja och ger en fräsch doft och har antibakteriella egenskaper.

• Innehåller inte enzymer som bryter ner ullens och dunets naturliga egenskaper.

• Lämnar inga kemikalierester som försämrar funktionen.

Wash-in Textile Waterproofing

• Tvättas in i plagget i tvättmaskin.

• Passar syntetmaterial som exempelvis polyester och polyamid.

• Används med fördel på tunnare vindplagg, vadderade förstärkningsplagg, ytterplagg och vattentäta plagg.

• Torktumla om plagget tillåter. Annars, låt självtorka.

BioCare Sport Textile Wash

• Ett milt, miljövänligt och tvålbaserat tvättmedel som är skonsamt för funktionsmaterial.

• Passar alla typer av syntetiska funktionsmaterial och bibehåller grundimpregneringen i ytterplagg.

• Lämnar inga kemikalierester som täpper till porer och förhindrar ånggenomsläpp.

• Eftersom inga kemikalierester stannar kvar fäster återimpregneringen bättre.

organoclick logo
LogoOrganoTex

OrganoTex produkter är tillverkade av svenska börsnoterade miljöteknikföretaget OrganoClick AB. OrganoClick grundades 2006 genom avknoppning från akademisk forskning inom biomimetik, som imiterar naturens egen kemi. Bolaget står bland annat bakom innovationen OrganoTex textil-impregneringar som finns som industriprodukt och konsumentprodukterna Spray-On och Wash-in.

OrganoClick har vunnit en rad olika priser som t e x ”Sveriges mest lovande start-up bolag” Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF), samt utsedd till ett av världens SUSTAINA100-bolag mm.

Mer info se: www.organoclick.com                  Epost: organotex@organoclick.com

Förkortningar och fakta om impregnering

DWR

Förkortning för durable water repellent. En vattenavvisande finish som håller yttertyget torrt och gör att kroppsångan ventileras ut genom foder, membran och yttertyg. Den vanligaste typen av impregnering i dag. DWR kan liknas vid ett nagellack; det fungerar bra i början men måste efter ett tag målas på nytt, vilket för kläder motsvaras av återimpregnering.

PFC

Betyder flourkarboner. Användes tidigare flitigt som impregnering i funktionskläder men studier har visat att PFC:s starkaste sammansättning, C8, är cancerogen och hormonstörande för både djur och människor. Sedan 2010 är den förbjuden. Flourkarboner används fortfarande i impregneringar eftersom varianten C6 ännu är godkänd enligt EU:s kemikalielagstiftning. Uhips kläder är helt fria från PFC.

Återimpregnering

Ett dåligt impregnerat plagg blir blött på utsidan och upplevs tyngre och kallare. Därför bör plagget återimpregneras med jämna mellanrum för att bibehålla sina ursprungliga funktioner och slitstyrka. Återimpregnering görs med spray, wash-in (flytande impregnering) eller speciella tvättmedel. Ett plaggs DWR kan också reaktiveras genom att strykas med strykjärn på låg värme.

Membran

Ett vattenavvisande funktionsmaterial i form av en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget, ungefär som en tapet. Plastfilmen innehåller små håligheter som stoppar regndroppar men släpper igenom vattenånga. Membranet andas bra och ger även vindtäthet.

Coating

Kallas också beläggningar. Om membran kan liknas vid en tapet som klistras på yttertyget är coating mer som en målarfärg som stryks på insidan av yttertyget. När ”färgen” torkat bildas små håligheter som har ungefärliga egenskaper som membran.

WP

Vattenpelare, ett mått på vattentätheten i ett plagg. Vattenpelare är det tryck som krävs för att vatten ska tränga igenom materialet. Skalan anges i millimeter och sträcker sig upp till 30 000. Ett riktmärke för ett bra funktionsplagg är 5 000 mm.

Cire

En vaxbehandling som tillför en lättare vatten- och vindtäthet. Görs ofta på tunnare tyger och skapar en mjukare känsla.

Mer om våra plagg

Håll dig uppdaterad

Uhipwear AB, Täby. E-post support@uhip.se