Årets höst- och vinterkollektion är här. Vi hoppas att ni älskar den lika mycket som vi. Nyfiken på hur kollektionen kom till, vilka tankar och idéer som ligger bakom? Häng med bakom kulisserna med Ulrika och Elin.

Ulrika Falkman grundade Uhip 2011 och är företagets CEO. Produktutvecklaren Elin Westergård är Ulrikas parhäst bakom varje ny produkt som Uhip lanserar. Samspelet dem emellan bygger på att ta fram nya funktionella och hållbara kläder för den miljömedvetne finsmakaren som vill slippa kyla, regn och fukt.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_4.JPG

Till att börja med, vad tycker ni om årets kollektion?

Ulrika:

– Jag är jättenöjd och jättestolt över de nya stilar "AW21" innehåller och ser med spänning på hur de mottas. Vi har en ny kollektion som vi kallar 365+ där tanken är att flörta lite med den yngre publiken. Urban Stretch är också en ny produkt som tilltalar de som gillar en mer stilren design. Jag hoppas att det blir succé.

Elin:

– Jag är stolt över kollektionen och väldigt glad över de miljöaspekter vi lyckats föra framåt. Det är den röda tråden som visar att vi går åt rätt håll. Den aspekten är väldigt viktig för Uhip.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_3.JPG

Vilka centrala tankar och idéer fanns i fokus vid framtagandet av AW20/21?

Elin:

– Vi arbetar kontinuerligt med att miljöaspekterna och för AW20/21 fokuserade vi på att komma ännu längre i vårt redan pågående miljöarbete och samtidigt erbjuda nyheter. Vi vill erbjuda hållbara produkter med lång livslängd. En produkt som håller länge och som du inte vill eller behöver byta ut är viktigt inte minst ur miljösynpunkt.  Miljötänket går i alla led och numera använder vi återvunnen polyester i alla fodertyger och samtliga isoleringar är av ull eller av återvinningsbara/ återvunna syntetfibrer. Vi använder sedan länge en miljövänlig impregnering till våra plagg. En av nyheterna är Urban Stretch familjen som är minimalistisk i kombination med Uhips feminina stil.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_1.JPG

Ulrika:

– Vi har skapat en tydligare indelning i årets vinterkollektion och det beror till viss del på förra vintern, då vädret skiftade väldigt mycket. Därför har vi gjort vår varmaste kollektion ännu varmare medan den tunnare kollektionen gjorts ännu tunnare. Är du väldigt frusen av dig ska du ha den varmaste. Bor du i Stockholm eller i södra Sverige där det sällan blir jättemycket minusgrader passar den nya Urban Stretch utmärkt. Den har inte superkraftig isolering men är väldigt vattentålig. Vi har även en ny året-runt-serie i Regular Sport-familjen som kan adderas med en liner, vilket gör att du är rustad för både kyla och busväder. Även den idén föddes förra vintern där vi beslutade oss för att ”skruva till” en befintlig produkt för att passa året runt.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_5.JPG

Det måste ha varit snabba ryck med tanke på hur tajt tidsschemat är mellan två kollektioner?

Ulrika:

– Ja. Just nu är jag fullt upptagen med nästa sommars kollektion och vintern 2022. Från start till stopp tar det i normalfallet ungefär 1,5 år från prototyp till att produkten landar i lagret. Men tack vare att Elin är så duktig på att få till ritningarna snabbt och att fabrikerna har våra stilar ”i blodet” och snabbt är redo att tillverka lyckades vi. Att vi också är en liten organisation gör att vi inte behöver dra allt i långbänk.

behind_the_scenes_kollektion_aw21_ulrika_elin_10.JPG

Om jag vill ha en hållbar garderob är Uhip alltså något för mig?

Elin:

– Absolut. Våra materialval är miljömedvetna och vi jobbar kontinuerligt på att bli även bättre. Vi ser över hela kedjan och jobbar hårt för att hemtagning av produkterna ska ske på ett miljömedvetet sätt. Framförallt handlar uhip om tidlösa plagg som är gjorda för att hålla länge. Det är en av våra starkaste miljöaspekter.

Ulrika:

– Absolut. Vi är tydliga med vår miljöambition och beskriver nuläget av vad vi tagit för initiativ i varje enskild produkt. Vi använder återvunnen polyester i hela kollektionen och i november lanserar vi en ny kollektion, Nordic Eco, med enbart återvunna material i såväl yttertyg, fodertyg som isolering. Den kommer att vara riktigt varm och gosig.