Vintern är över för i stort sett hela Sverige och vi har den härliga utomhussäsongen framför oss. Att växla mellan inomhus- och utomhussäsong är en stor omväxling för våra hoppekipage. Vi träffade Lotta under en träning!

Vi på Uhip har förmånen att ha Lotta i vårt team av ambassadörer. Vi åkte till CC Stud i Häggeby och träffade henne under en träningsdag med hennes elever. Detta mitt i en orolig tid där en utomhussäsong står för dörren, men där tävlingsstopp gäller minst fram till den 31 maj på grund av coronaviruset. Hästarna tar däremot ingen paus utan måste hållas igång för sitt välbefinnande.

träning_11.jpg

Vad är viktigt att tänka på?

Vilken är den största skillnaden för ett ekipage när det gäller ridning under inomhussäsong jämfört med utomhussäsong?

– Den största skillnaden är att banorna är större. En större tävlingsbana innebär att tempo och avstånd förändras. Även miljön runt en tävlingsbana och väder och vind påverkar, fast mer under framridning än under själva ritten. En het och stark häst tar för sig lite väl mycket när den kommer ut, en mer känslig häst påverkas mer av miljön runt omkring banan medan en segare häst kan behöva komma upp i tempo. Oavsett vilken typ av häst du rider är det alltid A och O att förbereda sig inför säsongen som kommer.

träning_8.jpg

Hur förbereder sig ett hoppekipage på bästa sätt?

– Att träna på att rida i ett större ridhus är en fördel, eller på utomhusbanor där det går att lägga upp galoppen till utomhustempo. Ekipagen behöver träna längre distanser mellan hindren och risken finns att hästarna blir starka och upplevs svår reglerade när tempot höjs. Hästarna behöver också komma upp i kondition för att klara längre banor med större ytor, vilket kanske också gäller ryttaren.

träning_10.jpg

- I galopp värmer vi upp med att varva korta och långa galoppsprång över bommarna på böjt spår. Ekipagen ska sedan få hoppa flera olika banor där jag har lagt in flera långa distanser och anridningar mot hindren. Vi checkar av lydnaden mellan hindren genom små hinder på serpentinbågar. Vi avsluta med att lägga ihop allt till en längre bana. 

Sista frågan, när tror du att tävlingssäsongen kan komma igång igen?

- Jag tror tyvärr inte att tävlingarna kommer igång förrän juli eller augusti, eventuellt får vi ingen utomhussäsong alls i år. Nu gäller det att utnyttja tiden till att ”backa hem” och träna så att man är väl förberedd när allt drar igång igen.

Bana2.png

Bana3.png