Ställ en fråga om förberedelser inför tävling och Emelie Brolin får något ljust i blicken.

- Jag börjar förbereda mig för tävling minst en månad i förväg, berättar den rutinerade elitryttaren i dressyr.

Lämnar aldrig någoting åt slumpen

För Emelie Brolin finns det inte sju utan åtta dödssynder. Den åttonde lyder: Att lämna någonting åt slumpen, att inte sträva efter den totala kontrollen över det du faktiskt kan kontrollera. Och när det kommer till tävling, då har Emelie Brolin koll på allt.

- Alla är bättre eller sämre på olika saker. En av de saker jag är bra på är att ladda för tävling och förbereda mig på bästa sätt. Jag har tävlat sedan jag var sex år och jag red mitt första mästerskap som tolvåring. När man hållit på så länge som jag utarbetar man olika strategier för vad som får dig att prestera bäst och då tar du med dig det som fungerar.

Emelie Brolin

I helgen intar hon återigen en av de stora arenorna

Gothenburg Horse Show står för dörren och dit åker Emelie Brolin med ett av sina senaste nyförvärv, unghäststoet Tesla. Eftersom det är en av Teslas första stora tävlingar gäller det att anpassa allt för hästens bästa. Det innebär mindre fokus på resultat och mer fokus på att ge Tesla en behaglig första GHS.

- Här handlar det om att sätta målen efter individen. Jag vill åka till Göteborg och ge hästen en bra upplevelse inför framtiden. Det betyder att jag inte kommer att spänna bågen så mycket som jag egentligen vill för att få det bästa resultatet för dagen. Därför har träningen under den senaste månaden gått ut på att inte maxa utan helt fokusera på trygghet och förtroende.

IMG_3760.jpg

Scandinavium är väl också väldigt speciell som tävlingsarena?

- Ja, den är både en fantastisk arena och en väldigt svår arena eftersom publiken sitter så nära, vilket är påfrestande för många hästar. Jag vill att min häst ska gå många gånger på den typen av arenor i framtiden och då handlar för mig om att göra det så bra för hästen jag kan.

IMG_4221.jpg

IMG_3466.jpg

Planerar inför tävling in i minsta detalj

Du säger att du börjar förbereda dig för tävling minst en månad i förväg. Hur inleds förberedelserna?

- Jag vill veta. Var hänger kavajen? Var hänger hjälmen? Är utrustningen ren? Jag brukar planera väldigt bra med listor och scheman. Min packlista är väldigt lång och grejen är att jag försöker använda samma saker. Samma maskotar, samma typ av speciella vita ridbyxor, ett visst skydd till hästen när jag rider fram. Man skulle kunna prata om turmaskotar och turutrustning och kanske kalla mig skrockfull, men för mig handlar det om någonting annat. Att jag använder samma saker som tidigare när jag packar gör att jag återupplivar känslan från en tävling som gått väldigt bra till nästa. Då infinner sig redan där en känsla av bra förberedelse inför nästa tävling. Jag skriver också ner i detalj vad jag och hästen ska göra fram till start, och eftersom jag är så planerande börjar jag redan där förbereda mig mentalt.

IMG_3937.jpg

Har det hänt att du misslyckats i dina förberedelser?

- Nej, men det är intressant när rutinerna rubbas. Det hände i höstas när jag tävlade i Jönköping och tyckte att det var jobbigt att inte bo i hästlastbilen. Jag gillar nämligen inte att bo på hotell när jag tävlar. Jag träffade en mental coach och tog upp det med honom. Han sa: Emelie, du tränar för OS, för på OS bor man aldrig där hästen är. Nu kanske jag aldrig kommer att rida OS men det var ändå en rolig liknelse, hur han vände på något jag tyckte var jobbigt till något positivt. Det är viktigt att träna dig i situationer som gör dig obekväm, för en dag kommer du till en tävling där du inte känner till saker och ting.

Fem snabba

Ditt bästa träningstips?

- Kontinuitet. Träna regelbundet.

Dina mål för 2020?

- Jag kommer att satsa mycket på mina yngre hästar och försöka tävla dem på några av de stora tävlingarna.

Du får rama in ett minne från 2019 och göra en tavla av det. Vilket väljer du?

- Det finns många roliga saker, men det är nog när jag tog mig till final i Flyinge med vår Ramble On, som slutade nia. Det kändes väldigt stort som ryttare att under tävling visa framfötterna på den typen av arena.

IMG_3624.jpg

Världens bästa tv-serie?

- Suits.

Ditt favoritplagg från Uhip?

- Hybrid Jacket Iontex Edition. Den använder jag hela tiden. Jag har den alltid under och tar aldrig av mig den.

IMG_3820.jpg