I mitt arbete får jag ofta kontakt med olika yrkesgrupper som valt att jobba i Uhips funktionskläder. Att få input tycker vi i Uhipteamet är utvecklande och vi är alltid öppna för nya möjligheter som kan göra båda parter nöjda och som ibland även kan leda till inslag i vår produktutveckling. 

Att ha ett yrke som klappar för det man älskar mest kanske är få förunnat. Hovslagaryrket tycks vara ett i ledet även om det är ett hårt och slitsamt hantverksarbete. Att samtidigt kunna ha med sin älskade hund på jobbet är vardagslyx, även om jobbet många gången kan vara en tuff utmaning då tempot är högt och du är din egen chef med allt vad det innebär.

365_hybrid_jacket_sand_vest_graphite_navy_functionalpants_hund_emelie_brolin_2.jpg

Flera hovslagare jag talat med ställer höga krav både på kunden och sina arbetskläder året runt för att få jobbet att fungera smidigt. Alla stall är inte perfekta. Alla hästar står inte stilla som ljus. Det får man acceptera om man valt hovslagaryrket.  Däremot är det jag själv som väljer arbetskläder och hur jag representerar mitt varumärke och sköter mitt jobb och därmed mitt rykte, säger många hovslagare.

Att komma schysst klädd till sin kund är lika viktigt i stallmiljön på landet som kontorsmiljön i stan. För en hovslagare är inte enbart företagsloggan på ryggen viktigt utan även att kläderna är funktionella och smidiga att bära, så väl under arbetet som i bilen mellan jobbuppdragen. Sommar som vinter är ett par smidiga arbetsbyxor ett måste och givetvis det skyddande hovslagarförklädet.

Jag har förstått att det inte är helt enkelt att klä sig rätt som hovslagare och denna yrkesgrupp har ofta tuffa krav på smidiga och följsamma kläder för alla väder och temperaturer samtidigt som de måste vara slitstarka. På vintern gäller det också att hitta material som håller en varm men som samtidigt andas. Oavsett vinter eller sommar får det inte heller finnas glipor i ryggslutet eller i byxlinningen. En tunn mössa som andas, värmer och sitter skönt får inte heller glömmas bort för under intensiv och tuff arbetsdag. 

Mycket arbetstid tillbringas i växlande temperaturer och det behövs ofta olika uppsättningar med kläder efter väder som är både sköna och slitstarka. Inte allt för sällan även ett antal möjliga klädbyten eftersom det också är viktigt att hindar eventuell smitta mellan gårdarna som besöks.

Hunden min arbetskamrat

Vad har vårt Uhipteam för liknelse med en hovslagare? Jag tror bestämt att det är kärleken till hästar, hundar och naturen. 

Jag inser att det nog går minst en hund per hovslagare när jag pratat runt. Alla tycks ha hund och många ser också detta som ett bra sällskap under dagen. Den fyrbenta arbetskamraten inger ofta ett lugn i stallmiljön och är ett bra sällskap på fältet för hovslagaren under lång arbetsdag. Frågar jag runt vad de har för intressen utöver sitt yrke får jag ofta till svars, att få vistas i naturen. 

Vi människor är allt bra lika ändå. 

Anna Ellmarker/Uhipteamet
 

Uhip-crew_Hero.jpg