Banveterinären: "Min uppgift är att stå redo”

Det är action, höga insatser och dramatiska upploppsrakor.

Men mitt i det höga tävlingstempot på Bro Parks galoppbana finns ett batteri av funktionärer och säkerhetspersonal, med uppgift att se till hästarnas bästa.

Susanna Staaf är en av banveterinärerna som för djurens talan under tävlingarna.

trench_midcoat_365_vest_apple_2.jpg

De flesta dagar på banan är bra dagar. Men även lugna tävlingsdagar kan plötsligt övergå i sin motsats. Då är det skarpt läge och snabba beslut som gäller. Då hamnar veterinären snabbt i händelsernas centrum.

– Min uppgift är att kontrollera att tävlingsplatsen är säker för hästarna, men även att se till att hästarna är i skick för att få starta. Vi tittar på dem i skritt och trav och kontrollerar att de ser tävlingsmässiga ut. Galopp är en högrisksport och mycket kan hända. En häst kan komma lös och skena iväg, hästar kan springa in i varandra. Min uppgift är att stå redo som akutbehandlande veterinär, säger Susanna Staaf.

trench_midcoat_365_vest_apple_4.jpg

I travsporten stängdes nyligen en lärling av efter att han slagit en häst på ett regelvidrigt sätt under uppvärmningen inför tävlingar i Örebro. Om något sådant skulle ske på Bro Park, är det du som fattar beslut om att stoppa ekipaget från att starta då?

– Både och. Det finns massor av funktionärer som tar hand om sådana saker och jag är en av dem. Det är väldigt ovanligt att skandaler av den typen inträffar. Jag har aldrig varit med om att en häst blivit slagen. Reglerna skärps hela tiden och jag hoppas att vi inom en snar framtid förbjuder spödrivning helt.

365_vest_apple_merino_baselayer_black_3.jpg

Trav- och galoppsporten är nästan ensamma om att anordna tävlingar i coronatider. Hur märker du av skillnaden?

– Sedan i början av april körs alla tävlingar utan publik. Det är bara ett begränsat antal människor som över huvud taget får komma in på anläggningen. Det är ändrade rutiner kring prisceremonier och mycket annat som är förändrat, men vårt arbete med att behandla skadade och sjuka djur, och arbeta förebyggande har inte ändrats nämnvärt. Det är mer logistiken runt omkring som förändras. Bara en sådan sak som att inte ta i hand känns konstigt.

trench_midcoat_365_vest_green_1.jpg

Att arbeta på en galoppbana är att arbeta på en öppen plats där det ofta blåser både snålt och hårt. Varma, flexibla kläder är ett måste för den som inte vill få dagen förstörd av kyla. Susanna Staaf är en verklig veteran när det gäller att bära kläder från Uhip.

– Jag har varit med ända sedan starten och tycker väldigt mycket om Uhips kläder. Att stå på galoppbanan är bitande kallt och har du varit inne i värmen och sedan kommer ut i kylan måste du ha bra kläder. Sedan skadar det inte att de är snygga heller. Jag har till och med en Uhipkappa som jag bara använder då och då, som finkappa, berättar Susanna Staaf.

365_vest_green_merino_baselayer_black_1.jpg

Förutom att kläderna håller värmen, vilka övriga fördelar ser du?

– Det är smarta kläder, särskilt för en veterinär. Det finns ofta gott om fickor, vilket är perfekt för mig som gillar att ha saker på olika ställen. Jag gillar tumgreppet som håller ärmarna på plats. Jag älskar de långa ärmarna med handvärmare som går att fälla ner. De är jättesköna.

Favoritplagget från Uhip?

– Eftersom jag håller på med hästar även på fritiden älskar jag kjolarna, de är outstanding eftersom du slipper frysa om benen. Vi har frusit ett helt liv, men nu slipper vi det.

trench_midcoat_365_vest_apple_stablepants_black_5.jpg

365_jacket_navy_3.jpg

Isabelle - Med ansvar för 100 hästar

Hon säger att hon nästan växte upp i baksätet på pappa Hans bil.

Veterinären Hans Berhandsson lät sin lilla flicka följa med och få en inblick i någonting så spännande att hon genast började drömma om sitt framtida jobb.

I dag arbetar Isabelle Fredricson som veterinär med ett tungt ansvar för att verksamheten med 100 hästar på riksanläggningen i Flyinge fungerar.

– Jag är väldigt medicinskt intresserad och älskar hästar. Att få kombinera yrket som veterinär med mitt stora intresse är fantastiskt. Jag är otroligt tacksam över att ha fått den möjligheten. Att arbeta som veterinär är att ha ett härligt yrke, säger Isabelle Fredricson.

365_jacket_navy_stablepants_black_1.jpg

Att stora delar av samhället är försett med restriktioner som en följd av coronaviruset innebär både stora och små förändringar i Isabelle Fredricsons liv. Både hon och maken Jens Fredricson, stallmästare på Flyinge, mixar normalt verksamheten på Flyinge med eget tävlande. Men bortsett från att det råder tävlingsförbud är vardagen sig lik.

– För min del som veterinär är det inte så annorlunda, eftersom vi fortfarande håller igång våra yrkesskolor. All teori sker på distans men den praktiska delen pågår ungefär som tidigare. Där har jag lika mycket att göra som vanligt, om inte mer. Mitt jobb går ut på att hålla alla hästar friska och eftersom varken jag eller Jens har möjlighet att tävla nu kan jag lägga ännu mer tid på det profylaktiska.

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_3.jpg

Vad tycker du är det mest givande i jobbet du har nu?

– Att få chansen att själv göra ett helt upplägg kring management ihop med tränare, hovslagare och stallchef och jobba i ett stort team är otroligt givande. Att förebygga skador är det jag brinner mest för. För att bredda mig har jag också gått en internationell utbildning inom kiropraktik och även utbildat mig och fått specialkunskaper om hästens munhåla. Eftersom jag rider så mycket själv kan jag koppla in tränings- och tävlingsbiten och få en större kunskap i hur man bäst tränar och rider en häst för att den ska hålla långsiktigt.

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_1.jpg

Isabelle Fredricson är en av Uhips teamryttare. Under långa arbetsdagar som innehåller både egen ridning och förebyggande arbete med Flyinges hästar är det viktigt att ha kläder som sitter skönt och är utrustade med smarta funktioner. Det har Uhip, tycker Isabelle Fredricson.

– Uhips Stable Pants är typiska veterinärbyxor. De sitter bekvämt och är gjorda i ett stretchigt material där du kan böja dig utan att någonting skaver och även ha en sax i fickan om du behöver. Jag gillar även västar, och att kombinera byxan med västen är perfekt när man ska klä på sig ordentligt.

365_jacket_navy_isabelle_fredricson_2.jpg

Kombon jacka och kjol får högsta betyg.

– En suverän grej med Uhips kläder är att du aldrig behöver frysa. Jag älskar de långa varma jackorna och även kjolen; den är snygg och anpassad för ryttare, men kan lika gärna användas i andra sammanhang. Kjolen känns lite mer kvinnlig att ta på sig jämfört med vanliga termobyxor, om man får säga så (skratt).

Isabelle uppskattar även den nya trenchkollektionen.

– Jag var ganska modeintresserad när jag var yngre och älskar trenchcoats. Jag är själv lång och då passar de långa trenchkapporna perfekt.