Uhip Trench regnkappa

Under hjälmen på Emma

"Att äga en egen häst och att ha hästintresserade föräldrar är något som många unga drömmer om. Däremot är det inte den enda vägen att gå för att kunna spendera mer tid i stallet, tävla och utvecklas."

Jag heter Emma Eriksson och är 17 år, det här är min story:

Jag var den där typiska ridskoletjejen som red lektioner en gång i veckan. Allt var roligt; att mocka, sopa stallet, smörja utrustning, duscha hästar och att rida de ”busiga ponnysarna” var bland det bästa jag visste. Att få rida var aldrig nummer ett, det var så mycket mer.

Att kunna äga en egen häst var högst upp på önskelistan varje år. Vid en ung ålder krävs även kunniga föräldrar inom sporten. Men det finns nästan alltid någon som behöver den här lilla hjälpen med stallsysslorna. Har man tur behövs också hjälp med träning av häst.

Jag kom i kontakt med en tjej som hade en 19-årig islandshäst. Jag visste ingenting om rasen och hästen var en lugn, stel och helt okomplicerad valack. Inte den roligaste i mångas ögon, men i mina... bland de vackraste jag sett. Vi hängde ihop i 7 år. Allt fler personer runt omkring mig behövde hjälp med sin häst och såklart ställde jag upp.

Jag fick testa att delta i tävlingar och kvalade sen till SM. Mina föräldrar följde med på tävling men det var alltid min uppgift att packa inför den, checka in, ha koll på klockan och när det var dags att värma upp. Även sadla och göra i ordning. Det var jag som tävlade inte dem. Mitt ansvar.

Trench Islandshäst

"Inte den roligaste hästen i mångas ögon, men i mina... bland de vackraste jag sett."

Idag hjälper jag till i två stall. Bland annat ett med ryttare och hästar på elitnivå. Rider, pysslar på med stallsysslor och passar gårdar med 3 till 35 hästar helt själv. Allt är lika kul fortfarande, mocka, bygga hage som att rida. Ett stort ansvar hänger på mina axlar och det är hårt jobb i alla väder. Jag gör mer än vad som skulle gjorts med en egen häst och jag lär sig så mycket. Exempelvis har jag fått vara med vid fölning och betäckningar, gipsa hovar, hantera hingstar och unghästar och göra hästar fina inför tävlingar.

Det finns andra vägar att gå om man inte har egenhäst och det innebär hårt jobb och mycket ansvar. Det kommer ta tid, och rida får inte vara det viktigaste. Om turen finns, får du kanske testa på att tävla, utvecklas. Inte varje månad, utan kanske 1–3 tävlingar per år. Men fortfarande ett riktigt hästliv utan egenhäst.

Emma Eriksson är en av Uhips teamryttare.
Uhip Trench regnkappa
Emma Eriksson i Uhip Merino Baselayer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Håll dig uppdaterad

Uhipwear AB, Täby. E-post support@uhip.se