Tvätta inte så ofta

Tvätta inte dina funktionskläder för ofta, eftersom det gör att de slits ut snabbare. Försök att i första hand torka av och vädra dina plagg. 

planet-7014517_640.png

Följ plaggets tvättråd

Läs på etiketten som sitter i plagget för att se hur just ditt plagg ska tvättas. Eller läs mer längre ner på den här sidan där vi går in lite mer detaljerat hur du ska tvätta dina plagg från Uhip.

launder-42943_640.png

Förbered ditt plagg inför tvätt

Förbered plagget innan du lägger in det i tvättmaskinen. Dra upp alla dragkedjor, knäpp alla knappar och vänd plagget ut och in. Använd gärna ett miljövänligt tvättmedel.

zipper-306737_640.png

Säg nej till vanligt sköljmedel

Skalplagg och andra vattenavvisande kläder ska inte tvättas med sköljmedel. Det täpper igen porerna och försämrar plaggets prestanda som exempelvis andning och vattentäthet. Men det bästa är att undvika vanligt sköljmedel helt då det inte är bra för vår miljö. 

Men det finns ett bra alternativ till det sköljmedel du köper i affären. Blanda 1 dl 24% ättika med 4 dl vatten och, om man vill, 10 droppar eterisk olja.  Häll upp på flaska, skaka och tillsätt 2 msk i sköljmedelsfacket inför tvätt.  Ättikan gör tvätten mjukare, mindre statisk och tar bort dålig lukt. Den hjälper dessutom till att bevara färgerna i plaggen och rengör maskinen på samma gång. Du behöver inte vara orolig, kläderna kommer inte att lukta ättika när de är torra.

Impregnera dina funktionsplagg

Funktionsplagg behöver underhållas för att behålla sina egenskaper. Med impregneringssprayen OrganoTex® Spray-On Textile Waterproofing bevarar du plaggets vatten- och smutsavvisning samtidigt som det behåller sin andningsförmåga.

Med jämna mellanrum behöver du göra en återimpregnering av ditt plagg. Vi rekommenderar OrganoTex® Wash-In Textile Waterproofing. Produkten återskapar den vattenavstötande förmågan i textilen samtidigt som textilens färg, struktur samt ånggenomsläpp bibehålls, vilket är viktigt för alla typer av funktionsplagg.

Tvättråd

launder-42943_640.png

Plagg med syntetisk dunfyllning

Syntetdunet är jämnt fördelat i hela plagget. Tvätta det därför bara om du absolut måste. Tvätta i 30°C och se till att du centrifugerar plagget ordentligt.  Ta ut det ur tvättmaskinen direkt när programmet är klart. Häng upp för att torka och skaka/fluffa plagget då och då under torktiden så att fyllningen återigen fördelas jämnt. Vid behov kan du torktumla plagget på kall/låg värme, gärna med tennisbollar. 

Sorona(R) - Introduction apparel_20191129.jpg

 

Ullplagg

Eftersom kläder i ull är naturligt antibakteriella och luktavstötande behöver de inte tvättas lika ofta som andra plagg. Ofta räcker det med att vädra dom utomhus ett tag.

Ull bör tvättas i 30°C, helst med ett ull- eller fintvättsprogram. Vi rekommenderar att du använder OrganoTex® BioCare Wool and Down Wash för att ullen ska bibehålla sin mjukhet. Torktumla inte eftersom ull lätt krymper. 

logo_lavalan_TWI.jpg

Regnplagg

För att förlänga vattenavvisningsförmågan på dina regnplagg och för att de ska hålla längre bör du inte tvätta dom oftare än nödvändigt. Försök att i första hand torka av plagget. Måste du tvätta plagget så gör du det i 30°C och hänger plagget på tork efteråt.  Glöm inte att återimpregnera regnplagget med jämna mellanrum.

drops-148870_640.png

Bambukläder

Eftersom kläder i bambu är naturligt antibakteriella och luktavstötande, behöver de inte tvättas lika ofta som andra plagg. Ofta räcker det med att vädra dem utomhus ett tag. När du ska tvätta ett plagg i bambu gör du det i 40°C. Torktumla inte eftersom plagg i bambu lätt krymper.

bamboo-310949_640.png

Toppar, funktionsbyxor och tights

Våra funktionstoppar, tights och funktionsbyxor tvättar du i 30°C. De ska inte torktumlas utan hängs upp på tork efter avslutad tvätt. Observera att Stella Wool Pants och Woolblend Breechers innehåller ull och därför ska tvättas enligt ullplaggens instruktioner. 

hand-wash-symbol-667713_640.png

Repamera 3.png

Samarbete med Repamera

Repamera är "Hela Sveriges skräddare" där du kan laga, tvätta, justera & måttanpassa kläder, skor & väskor - online. Företaget vann "Hållbara konsumtionspriset" 2022 för arbetet att få kläder och andra textilier att leva längre.

Läs om Uhip Repair på Repameras hemsida.