Ull är ett av våra finaste naturmaterial med unika egenskaper som gör den unik bland andra textilier. Ull har en unik förmåga att reglera kroppstemperaturen; den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Dessutom är ull ett självrenande material, bakteriehämmande och det är helt naturligt.

Ull är en förnybar resurs i och med att fåren kan klippas om och om igen – faktiskt flera gånger om året. Dessutom är ull biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart, så länge som det inte är blandat med syntetfiber.

lavalan_sport.jpg

Vi är noga med merinoullens ursprung och vill känna oss säkra på att fåren som producerar ullen som används i våra kläder behandlas väl. På Uhip tar vi starkt avstånd från mulesing, ett smärtfyllt ingrepp som ska förhindra att parasiter sätter sig i huden på merinofår. Metoden används i Australien. Våra plagg i merinoull produceras i Europa av företag som köper in ull från Tyskland, Österike, Schweitz, Skandinavien och Sydafrika. Dessa länder praktiserar inte mulesing.

Vi garanterar att våra plagg består av 100% certifierad mulesingfri merinoull.

lavalan_1_sheep_keeping_Switzerland.jpg

Fem fördelar med ull

Vill du dra nytta av naturens egen magi? Välj ull. Här listar vi fem saker som gör ullen oslagbar.

1. Ull är temperaturreglerande

Varmt eller kallt ute? Spelar ingen roll. Väljer du en ulltröja har du valt rätt oavsett temperatur. Ullfibern kan suga upp fukt motsvarande 30 procent av sin torra vikt och gör att du inte känner dig blöt när plusgraderna stiger. Samtidigt är den mjuk mot huden och håller dig varm om det skulle frysa på.

2. Ull är självrengörande

Ullfettet som kallas lanolin hjälper ullen att rengöra sig själv. Lanolin är också delvis vattenavstötande, vilket också medför att du inte behöver tvätta en ulltröja så ofta.

3. Ull är luktavvisande

Med ull i tröjan slipper du att bekymra dig för olägenheter som odör eller andra lukter. Det självrengörande lanolinet är även bakteriehämmande, tillåter huden att andas och luktar sällan svett efter användning.

4. Ull är naturligt

Får behöver klippas, helst flera gånger om året. Ullen de bjuder på gör att du kan ha det varmt och skönt när du är ute och går eller håller på med någon annan aktivitet, iklädd en ulltröja. Ull är ett naturligt material och därför 100 procent nedbrytbart. Ull är inte återanvändning. Ull är ull. Alltid naturligt.

5. Ull är svårantändligt

Om olyckan skulle vara framme, om lågan från ett stearinljus eller en marschall råkar komma i kontakt med dina ullkläder kan du känna dig säker. Till skillnad från många andra klädmaterial har ullen ett naturligt flamskydd och är därför svårantändlig.

Vårda och tvätta ditt ullplagg

Ull innehåller keratin som bryter ner bakterier som orsakar dålig lukt, och ullens vattenavstötande egenskaper hindrar bakterier från att utvecklas. Om ett ullplagg börjar lukta räcker det med att hänga ut plagget på vädring ett tag.

Ull måste tvättas skonsamt – på låg temperatur och med lämpligt (milt) tvättmedel. När ull tvättas med vanligt tvättmedel bryts det naturliga ullfettet lanolin ner och ullfibern försvagas och torkas ut.

Om du tvättar ditt ullplagg för hand är det viktigt att inte låta plagget ligga i vatten för länge och vrid aldrig ut vatten ur ett ullpagg då det skadar ullfibern.

Ullfibern minns sitt senaste våta tillstånd. Därför är det tacksamt att forma ullplagget när det är blött; dra och sträck försiktigt för att forma plagget i blött tillstånd.

organotex_wooldown_wash_merino_baselayer_1.jpg

Etik och miljö

För att du ska kunna hålla dig varm från insidan och ut ställer vi på Uhip höga krav på kvalitet, miljö och etik. 

Förnybar resurs

Ull är en förnybar resurs i och med att fåren kan klippas om och om igen – faktiskt flera gånger om året. Dessutom är ull biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart, så länge som det inte är blandat med syntetfiber.

Merinofåren och mulesing

Vi är noga med merinoullens ursprung och vill känna oss säkra på att fåren som producerar ullen som används i våra kläder behandlas väl. På Uhip tar vi starkt avstånd från mulesing, ett smärtfyllt ingrepp som ska förhindra att parasiter sätter sig i huden på merinofår. Metoden används i Australien. Våra plagg i merinoull produceras i Europa av företag som köper in ull från Sydafrika, som inte praktiserar mulesing.

Vi garanterar att våra plagg består av 100% certifierad mulesingfri merinoull.