Färden går längs grusvägar långt ute i den småländska terrängen men plötsligt ligger den där. Den lilla ridskolan.

Jenny Johnssons största dröm, som gått i uppfyllelse och som varje vecka besöks av nästan 90 ridsugna elever. Från början fanns bara bostadshuset, en gammal ladugård och ett bussgarage på Myrtorpet i Uråsa, tre mil söder om Växjö. I dag finns ridskolestall, maskinhall, paddock och trivsamma hagar. Och för snart tre år sedan tog Jenny Johnsson steget.

-  Jag startade ridskolan sommaren 2017 efter mammaledighet. Jag hade länge haft en dröm om en egen ponnyridskola och när jag tidigare jobbat på ridskola kände jag att jag vill göra det på mitt vis, förklarar Jenny.

Det får hon nu.


Myrtorpet062.jpg

Mitt liv är helt fantastiskt

Om Myrtorpet varit en ridklubb hade Jenny varit dess ordförande, sekreterare, kassör och chefstränare. Hon får stor hjälp av maken Anders, särskilt nu när sonen Titus, tre månader, kräver mycket av Jennys tid. Men hon klagar inte. Tvärtom.

- Mitt liv är helt fantastiskt! Det är underbart att kunna vakna, titta ut och se sitt stall, mata hästarna och prata med dem. Själv drömde jag som barn om en egen häst och nu har jag tio egna lektionsponnyer och två tävlingshästar. Det hade jag aldrig kunnat tro, säger Jenny.

Räcker tiden för att du ska unna dig något på egen hand?

- Jag unnar mig att åka iväg till min egen tränare på å-land minst en gång i månaden. Det är min egentid, då laddar jag batterierna genom att träna. Sedan är det alltid skönt att komma ut tidig morgon eller sen kväll och bara pyssla med min häst eller åka ut och rida.

Myrtorpet014.jpg

En fullspäckad vardag

Men det är fullt ös från morgon till kväll, får man förmoda?

- Det är det. Jag har en ganska fullspäckad vardag och vissa blir nog förvånande när de ser att jag skickat mejl till dem klockan halv två på natten. Då skickar jag fakturor eller besvarar någon intresseanmälan, så är det som egen företagare. Det är skönt att ha kontroll på allt själv och samtidigt svårt att vara ledig. Men jag har hjälp av många tjejer här som ställer upp och avlastar. Anders är mitt bollplank, jag vill gå och han drar i bromsen. Ibland kan det kännas lite jobbigt men det är en bra kombination, säger Jenny med ett leende.

Myrtorpet066.jpg

Från noll till fullbelagt på två år

Den lilla ridskolan har snabbt vuxit i popularitet. Grupperna tränar måndag, tisdag, onsdag, fredag och lördag och med jämna mellanrum anordnas extraaktiviteter. Under en vecka har Jenny nästan 90 uppsittningar med elever mellan två och 14 års ålder och just nu finns inte plats för fler. Grupperna är fullbelagda, över 30 barn står på kö och Jenny lever sin dröm.

- Detta är det enda jag gör och det är fantastiskt att få göra det varje dag. Tanken är att det ska komma ett pyttelitet barn hit, börja rida och känna att det är roligt att träna och lära sig samvaron med djur, förklarar Jenny. 

Sedan hoppas jag att det skapar ett intresse för att några år senare ta nästa steg och kanske börja tävla på någon av mina ponnyer. Det hade varit roligt att någon gång ha en elev som tar sig hela vägen till SM.

Myrtorpet067.jpg

Myrtorpet018.jpg

Vilken träning får de allra yngsta, de barn som bara är ett par år gamla?

- Då sitter vi utan stigbyglar, tränar balans, gör flygplan, träd, helikoptrar och safari med hjälmöverdrag som föreställer hajar och krokodiler. Jag försöker hela tiden att hitta ny pedagogik för småbarn och tittar hur man gör på andra ställen och även hur förskolor arbetar för att få barn att samarbeta och växa. Det viktiga är att barnen ska känna sig sedda, få höra att de gjort någonting bra och känna att jag finns där för just dem.

Myrtorpet063.jpg

Eftersom Jenny själv är dressyrryttare består den mesta träningen av dressyr, även om hoppinslag förekommer. Under långa dagar, särskilt under en blöt vinter som årets, gäller det att gardera sig med rätt uppsättning kläder. Uhips kollektioner passar perfekt i Jennys ridskolevardag.

-  Jag gillar Uhips kläder, de har bra funktioner och är perfekta som lager-på-lager-kläder. Handvärmarna använder jag väldigt ofta; antingen när jag rider i snålblåst eller regn eller när jag tränar och håller lektioner. Då är det jätteskönt att dra ner handvärmarna över vantarna. Det finns många elever som sett mig i både kjol, jacka och kappa, berättar Jenny.

Hur kombinerar du kjol, jacka och kappa?

-  Jag börjar med ett tunnare lager som ändå håller att rida i om jag skulle behöva ta av ett plagg. När jag står på marken tar jag på kappan och fäller ner luvan när det blåser. Förra veckan hade vi snö här och jag hade fyra timmar med lektioner. Då hade jag Icejacka, kjol, neddragna handvärmare och Muckboots på fötterna.

Stable Pants är ditt senaste plagg från Uhip. Vad tycker du?

- Väldigt sköna! Byxorna är väldigt elastiska och känns som ridbyxor. Jag bor i princip i ridbyxor tolv timmar om dagen och de här kändes väldigt sköna, behagliga och följsamma. Jag kanske inte kan genomföra ett helt dressyrpass i dem, men de funkar perfekt om jag bara ska ha dem att visa i under lektionerna.

Myrtorpet011.jpg