Vi älskar ull

För oss har är det en självklarhet att välja ull i våra baslager och många av våra mellanlager.

Ull är ett av våra finaste naturmaterial med egenskaper som gör den unik bland andra textilier. Ull har en speciell förmåga att reglera kroppstemperaturen; den värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Dessutom är ull ett självrenande material (behöver inte tvättas lika ofta som andra material), bakteriehämmande och det är helt naturligt.

Vi är noga med merinoullens ursprung och vill känna oss säkra på att fåren som producerar ullen som används i våra kläder behandlas väl. På Uhip tar vi starkt avstånd från mulesing, ett smärtfyllt ingrepp som ska förhindra att parasiter sätter sig i huden på merinofår. Metoden används i Australien. Våra plagg i merinoull produceras i Europa av företag som köper in ull från Tyskland, Österike, Schweitz, Skandinavien och Sydafrika. Dessa länder praktiserar inte mulesing.

Vi garanterar att den merinoull vi använder är 100% certifierad mulesingfri.

Läs mer om ull

logo_lavalan_TWI.jpg

lavalan_keyvisual_Schweiz_110dpi.jpg

lavalan® - högkvalitativ ull från Europa

lavalan är vår leverantör av ull till isoleringen i våra mellanlager -Wool Hybrid Liners. Det är tillverkat till 100% av naturliga, förnyelsebara råmaterial. Den består av högkvalitativ ull med förstärkning av ett material som gör den lätt att sköta, ett material som är utvunnet ur majskorn.

lavalan köper uteslutande ull från Europeiska länder som har höga krav på både kvalitet och djurens välbefinnande. Det kommer antingen från får som betar fritt i alperna i Schweitz eller Österike eller från gårdar med naturlig djurhållning i Tyskland, Frankrike eller Skandinavien.

Ull från Europa är helt Mulesingfri! Inga får har farit illa är de delar med sig av sin ull. Det schweiziska företaget Unique Trace certifierar lavalans produktionskedja och gör så att ullen är spårbar ner till vilket får det kommer ifrån.

lavalans isolering är tillverkad av återvunnen ull och den är i sin tur förnyelsebar och biologiskt nedbrytbar

Tekniskt isoleringsmaterial bestående av syntet

Vi använder inget fågeldun i våra ytterplagg utan endast ett tekniskt polyesterdun/syntetdun med dokumenterade egenskaper. Antingen en som är likt dun både till sin känsla, konsistens och värmeförmåga eller en som mer liknar en vanlig polyestervadd men som är tillverkad i tunna skikt som värms upp av kroppstemperaturen. Luftfickorna kapslar in värmen som resulterar i ökad värmande förmåga jämfört med vanlig polyestervadd.

Syntetdun klarar till skillnad från fågeldun av att hålla värmen både i fuktiga och blöta miljöer (till skillnad från dun som klumpar ihop sig när det blir blött, och förlorar därmed sin värmande funktion) det torkar dessutom snabbt och gör plaggen lätta att tvätta. Syntetdun håller dessutom formen tvätt efter tvätt, år ut och år in. 

Dupont Soron logo.png

DUPONT™ Sorona®

Lätt, mjuk och värmande isolering med komfort i alla klimat.

De flesta isoleringar vi använder innehåller fibrer från Sorona®. Utöver dess goda värmande egenskaper är Sorona® ett förnyelsebart material som till 37% är utvunnet ur växtriket istället för att vara helt petroleum-baserad som annat nylon och polyester. Tillverkningen använder dessutom 30% mindre energi än vanlig nylon och släpper ut 63% mindre växthusgaser.  Sorona®  kommer från Dupont™, den världsledande tillverkaren och uppfinnaren av material som nylon, teflon etc. Dupont™ utsågs till 2015 års Bio Business award vinnare för sin banbrytande bioteknologi.

Clo® TEKNICA Vivo

Den perfekta balansen mellan andningsförmåga och värme.

Vivo Clo - Triad of Comfort_500x500.png Vivo är konceptet där en serie små hål placeras i isoleringen för att förbättra andningsförmågan utan att minska den värmande prestandan. Hålen är tillräckligt stora för att synas men tillräckligt små för att låta luft cirkulera och därmed fånga luften för att bibehålla isoleringsegenskaperna. Ett antal tester som har utförts har visat att Vivo-konceptet ökar andningsförmågan hos isoleringen med över 30% vilket medför en massiv lyft i komfort när den används mellan andningsbara tyger i ett plagg. 

Läs mer om Clo® TEKNICA Vivo

VIVO 820 x 388px 1.jpg

Skydd mot väta och hög andasförmåga

Vi har ytterplagg för olika typer av väderlekar, värmeförmåga och funktion. Vissa har som främsta uppgift att hålla dig varm, vissa både varm och torr och andra kanske som främsta syfte att hålla dig torr vid nederbörd.  Rör du dig mycket kanske det är viktigt att plagget andas också. Ett rent träningsplagg är svårt att få både varmt och tåligt för regn och ett plagg som främst skall hålla dig varm och eller torr är svårt att få full andningsförmåga på.

 

Bionic Finish_800x329.png

BIONIC-FINISH®ECO

Fluorocarbonfri DWR (Durable Water Repellant)

För att öka plaggens motstånd mot både väta och smuts impregnerar vi dem direkt i fabriken. Impregneringen gör att vattendropparna inte går igenom plagget utan rullar av.

Uhip har valt en helt giftfri impregnering från Bionic. Giftet som används vid en del impregneringar heter flourocarbon och detta innehåller alltså inte impregnering från Bionic.

Högkvalitativa dragkedjor från YKK

Eftersom våra plagg har dragkedjor som en central funktionalitet väljer vi dragkedjor från den ledande tillverkaren på marknaden, YKK.  YKK har lång erfarenhet av att tillverka dragkedjor och genomför noggranna tester innan en dragkedja sätts i produktion. YKK används av de flesta ledande och namnkunniga outdoortillverkarna.

Läs mer om våra dragkedjor

ykk.jpg