Övervikt hos djur

Övervikt hos djur blir allt vanligare och kan innebära stora problem för djurets hälsa. Margot Thell är Legitimerad djursjukskötare och medicinsköterska med mycket lång erfarenhet kring övervikt och kostrådgivning för djur.

Overvikt hos djur_Margot Thell_Leg. Djursjukskötare_Fotograf Maria Messing.jpg

Margot, Hur vanligt är det egentligen med övervikt hos våra husdjur?
– Dessvärre säger man att 50% av alla våra husdjur är överviktiga idag och det ökar konstant precis som hos oss människor.

Vad beror det på?
– Det finns förstås olika skäl till att övervikten hos våra husdjur ökar men i huvudsak beror det på felaktig kost och för lite motion. Det positiva med det är att det relativt enkelt går att åtgärda bara man som djurägare är ihärdig och konsekvent.

Hur vet man om djuret är överviktigt?
– Oftast vet man inte det utan det upptäcks vid ett veterinärbesök som bokats in av en helt annan anledning. För djur har vi något som kallas BCI (body score index) och det är en skala från 1 till 9 där 1 motsvarar ”mager” och 9 ”kraftigt överviktig”.
För hundar brukar man säga att 4-5 är perfekt. Man ska enkelt kunna se en klar markerad midja på sin hund. Både ovanifrån och från sidan. Likaså bör man kunna känna revbenen bara genom lätta fingertoppsrörelser över bröstkorgen. Gör man inte det räknas djuret som överviktigt även om det inte är mycket.

Läs mer om övervikt hos djur och vad du ska tänka på som ägare på Evidensias webbplats.